فهرست مطالب

مطالعات ملی - پیاپی 1 (پاییز 1378)

نشریه مطالعات ملی
پیاپی 1 (پاییز 1378)

  • تاریخ انتشار: 1378/07/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • میزگرد: پیرامون «همبستگی ملی و وفاق اجتماعی»
    داور شیخاوندی، مسعود چلبی، صادق زیباکلام، حمید احمدی، محمدرضا حافظ نیا، مجتبی مقصودی صفحات 17-43

    ارایه ی راهکارهای تقویت پیوندهای اجتماعی اقوام مختلف، و بررسی موانع دستیابی به وحدت و همبستگی درجوامع چندقومی، رسالتی است که به لحاظ نظری برعهده ی اندیشمندان و متفکران نهاده شده است. لذا بر آن شدیم تا با برگزاری میزگرد تحت عنوان «همبستگی ملی و وفاق اجتماعی» درباره شیوه های تحکیم وحدت اجتماعی، نظریات جمعی از استادان دانشگاه ها را جویا شویم.
    شرکت کنندگان در این میزگرد عبارت بودند از: آقایان دکتر داور شیخاوندی استادیار جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی (واحد شمال تهران)، دکتر مسعود چلبی دانشیار جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی، دکتر صادق زیباکلام دانشیار علوم سیاسی دانشگاه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، دکتر حمید احمدی استادیار علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، دکتر محمدرضا حافظ نیا استادیار جغرافیای سیاسی و مدیر گروه جغرافیای دانشگاه تربیت مدرس و دکتر مجتبی مقصودی عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی و مدیر مسیول «فصلنامه مطالعات ملی».

  • ناهمگونی قومی؛ رهیافت های چند درباره ی همسازی سیاسی اجتماعی
    مجتبی مقصودی* صفحات 47-67
    ناهمگونی قومی Ethnic Heterogeniety یکی از اجزای ناهمگونی جمعیتی است. اگر قوم را با ممیزه های فرهنگی چون؛ زبان، مذهب، آداب و رسوم، پیشینه ی تاریخی و مهم تر از همه هویت قومی تعریف و شناسایی کنیم، معنی ناهمگونی قومی ناظر بر وجود اقوام متعدد با شناسه های مختلف فرهنگی، پیشینه ی متفاوت تاریخی و هویت چندگانه ی قومی در درون یک کشور است. در مقابل ناهمگونی قومی؛ همگونی قومی قرار دارد که از وجود قومی مشخص در چارچوب جغرافیای واحد سیاسی خبر می دهد. نویسنده با در نظر گرفتن مشکلات ناشی از ناهمگونی قومی به عنوان یکی از چالش های دولت های معاصر، راهبردهای مختلفی را که در این مورد ارایه شده، در چهار حوزه؛ جهانگرایان، منطقه گرایان، فدرالیست ها و ملی گرایان طرح و بررسی می کند.
  • موسیقی ایرانی، پیش درآمدی بر همبستگی و یگانگی ملی
    بهمن کاظمی* صفحات 69-83
    نوای شورانگیز موسیقی که بی تاب و پرخروش، سرود همدلی و همبستگی را در ضمیر انسان ها طنین انداز می کند و ضرباهنگ آن، دلهای گردهم آمده را به وحدت و الفت فرامی خواند، یارای آن دارد که ندای یکدلی سر دهد و آحاد ملت از تمام اقوام و گروه ها را به اتحاد و یکپارچگی دعوت کند. کاوش در بستر موسیقی ایرانی، با هدف کثیف تاثیر موسیقی در ایجاد یگانگی میان اقوام و تبیین رابطه ی عنصر موسیقایی با عناصر فرهنگی، اجتماعی و مذهبی کشورمان و تعیین جایگاه این هنر اصیل در تاریخ و جغرافیای این مرز و بوم، هم چنین بررسی جامعه شناختی عنصر موسیقی ایرانی و نقش آن در شکل گیری حرکت های اجتماعی سده ی گذشته، از جمله مباحثی است که در این مقاله بدان ها پرداخته شده است.
  • نقش مرزها در یکپارچگی و پراکندگی اجتماع بین المللی
    علیرضا سنجابی* صفحات 85-98
    امروزه، از یک سو شناسایی جهانی حاکمیت سرزمینی، محصور در مرزهای بین المللی، به عنوان اصل سازمان یافته ی سیاست بین الملل هستیم، از سوی دیگر، به سبب توسعه ی روابط بین الملل و وابستگی متقابل کشورها، شاهد کاهش اهمیت اندیشه ی سرزمینی حکومت های مستقل می باشیم. مرزهای بین المللی یا به تعبیر گویاتر «مرزهای بین دولت ها» که در تنظیم زندگی جوامع بشری، به ویژه در مورد امنیت ملی اهمیت فراوان داشت، به بحران های روزافزون دچار می آید. مقاله حاضر ضمن تشریح دیدگاه های سنتی و نو، با بهره گیری از مفاهیم کلیدی همچون؛ روابط بین الملل و جغرافیای سیاسی، به تجزیه و تحلیل نقش مرزها در ایجاد یکپارچگی و پراکندگی داخلی، منطقه ای و بین المللی می پردازد.
  • درجه ی توسعه یافتگی استان ها و همسازی ملی در ایران
    بهرام امیراحمدیان* صفحات 99-128
    تلاش در جهت توسعه یافتگی هر چه بیشتر مناطق محروم کشور، می تواند گاهی موثر در ایجاد همبستگی ملی و وفاق اجتماعی در میان اقوام گوناگون و گروه های مختلف شهری و روستایی به حسا می آید.
    در این مقاله با استفاده از منابع آماری مختلف و محاسبه ی ضرایب و شاخص ها، نحوه ی توزیع جمعیت شهرنشین و روستایی در استان های کشور و نیز آهنگ رشد جمعیت در دوره های آماری معین، در مراکز مختلف، مشخص شده است.
    مرتبه بندی استان ها براساس میزان توسعه یافتگی آنها و درجه بندی توزیع اعتبارات دولتی استان ها در زمینه های بهداشتی، آموزشی، عمرانی و... هم چنین، طرح موانعی که بر سر راه توسعه ی همگون و یکسان در مناطق مختلف کشور وجود دارد، از دیگر مباحثی هستند که در این مقاله مورد نقد و بررسی قرار گرفته اند.
    اضافه می نماید مولف در مقاله ی دیگری براساس طرح آمارگیری جاری جمعیت سال 1370 مبادرت به داده پردازی توسعه ی نابرابر مناطق در ایران کرده است. در این مقاله به استناد آمار و اطلاعات جدیدتر این تحلیل و مقایسه انجام پذیرفته است.
  • ترجمه: حقوق قومی، اقلیت ها و همگرایی
    علی ابوطالبی، علی کریمی صفحات 131-153
    نویسنده در این مقاله با اشاره به روند رو به رشد منازعات قومی در دوران پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و فروکش کردن جنگ سرد، به بررسی پدیده ی «بحران هویت» در جوامع توسعه یافته و در حال توسعه می پردازد.
    وی با انجام مطالعه ای تطبیقی درباره ی وضع اقلیت های قومی در کشورهای مختلف جهان، به بررسی مشکلات روزافزون دموکراسی های غربی در برابر مهاجرت بی رویه اقوام گوناگون و همزمان، گسترش شعارهای نژادپرستانه از سوی احزاب و گروه های مختلف این کشورها، پرداخته و معتقد است که ظهور جامعه ی مدنی و دموکراسی، همراه با توسعه ی اقتصادی، در درازمدت می تواند وضع اقلیت ها در کشورهای در حال توسعه را بهبود بخشد.
  • ترجمه: ارتباطات و ملت سازی
    اس.سی دوب، موسسه مطالعات ملی صفحات 155-171
    گسترش طرح ها و برنامه های رشد و توسعه اقتصادی می تواند گام موثری در جهت ملت سازی محسوب شود. اما در اغلب کشورهای کمتر توسعه یافته، رسیدن به چنین مرحله ای مستلزم فراهم آمدن عوامل گوناگونی است. یکی از راه های ایجاد همبستگی ملی و وفاق اجتماعی در میان جوامع چندقومی، بهره گیری از وسایل ارتباط جمعی است که می تواند از طریق تاثیرگذاری بر اذهان توده ها، سهم به سزایی در شکل دادن به وحدت گروه ها و اقوام داشته باشد.
    اس.سی. دوب برنده ی یازدهمین جایزه ی سالانه ی علوم اجتماعی کمتر توسعه یافته ی جهان، به بررسی نقش رسانه ها در حفظ و گسترش هویت فرهنگی جوامع مرکب بپردازد و به شرایط لازم برای کسب موفقیت در تاثیرگذاری بر روی نگرش برتری طلبی قومی حاکم بر این جوامع و نحوه ی ارتباط موثر با مخاطبان جهت دریافت و پذیرش پیام اشاره کند.
  • نگاهی به سرزمین و فرهنگ مردم بلوچستان (ایرانشناسی)
    نرجس خاتون براهویی* صفحات 175-195
    در سرزمین وسیع ایران، با گونه های متفاوت آب و هوایی از کویرهای خشک در مرکز و جنوب غربی با گرمای 50 درجه، تا مناطق سرسبز و پرباران شمالی، و نواحی سرد و غرب و شمال غربی حیات جامعه و تمدن ایرانی، به گفته ی دکتر اسلامی ندوشن، از تناوب و ترکیب نعمت و عسرت شکل گرفته است.
    مرز جنوب شرقی ایران، زیستگاه ایرانیان بلوچ است، منطقه ی کم نعمت، غریب و دور افتاده که داستان تاریخ مبارزه ی مردمانش با خست طبیعت و چپاول بیگانگان، بخشی از حماسه ی مردم ایران زمین در مبارزه برای بقا را تشکیل می دهد. حماسه ای که نسل ما و نسل های بعد می بایستی به بازشناسی آن بپردازند تا آموخته ها همچون چراغی درخشان و مطمین راه های آزمون شده ی ادامه ی بقا در این سرزمین را بنمایاند.
  • گزارش همایش: هویت ایرانی در پایان قرن بیستم
    صفحات 199-234

    «پیدایش احساس تازه ای از ناسیونالیسم ایرانی که با اشکال شناخته شده ی ناسیونالیسم به مفهوم اروپایی آن تفاوت دارد، زمینه ها را برای بحث پیرامون پیدایش و گسترش جامعه ی مدنی تازه ای در ایران و فراهم ساخته است. این چهره ی تازه از ناسیونالیسم ایرانی ریشه در اندیشه واحساس عمومی ایرانیان دارد، و آمیخته ای از منش بارز ایرانی و ارزش های اسلامی است».
    عبارت یاد شده فرازی از سخنان دکتر پیروز مجتهدزاده است که در همایش دو روزه ی «هویت ایرانی در پایان قرن بیستم» در دانشگاه لندن ایراد شد.
    بخش فارسی مرکز مطالعات خاور نزدیک و میانه دانشگاه لندن و موسسه ی یوروسویک (Urosevic) به پیشنهاد و مدیریت آقای دکتر پیروز مجتهدزاده و خانم دکتر نرگس فرزاد، همایش «هویت ایرانی در پایان قرن بیستم» را در 26 و 27 فروردین ماه 1377 برابر با 15 و 16 آوریل 1998 میلادی در لندن برگزار کرد.

  • گزارش
  • گزارشی از سمینار بررسی تحولات افغانستان
    ماندانا تیشه یار صفحات 235-244

    موانع ایجاد همبستگی ملی میان گروه های افغان
    «من به نمایندگی از سوی اکثریت ملت افغانستان به شما عرض می کنم که نه حکومت دلخواه پاکستان یعنی حکومت طالبان را به عنوان حکومت قانونی و مشروع به رسمیت می شناسیم و نه حکومت آقای ربانی را. ما خواهان حکومت قانونی در افغانستان هستیم و حکومت مشروع از نظر ما، حکومتی است که مورد حمایت اکثریت مردم باشد».
    این سخنان را گلبدین حکمتیار، نخست وزیر دولت ایتلافی برهان الدین ربانی، در سمیناری بیان کرد که برای بررسی تحولات افغانستان، در آبان ماه گذشته، در تالار شیخ مرتضی انصاری دانشگاه تهران برگزار شد.
    شرکت کنندگان در این سمینار عبارت بودند از: دکتر پیروز مجتهدزاده، استاد دانشگاه لندن و گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی افغانستان. این دو به بررسی وضعیت داخلی افغانستان و سهم این کشور در شکل گیری معادلات سیاسی در عرصه ی بین المللی پرداختند. هم چنین موانعی را که سد راه همبستگی و وفاق ملی در این کشور می شود، مورد بررسی قرار دادند.
    دکتر مجتهدزاده با اشاره به مشترکات تاریخی میان دو کشور ایران و افغانستان، به بیان این موضوع پرداخت که در طول تاریخ، این دو سرزمین، به همراه شماری از دیگر کشورها که در فلات ایران زندگی می کردند و مجموعا یک «مشترک المنافع چند ملیتی» را تشکیل می دادند، همواره براساس سنتی اداره می شدند که مطابق آن هرگاه رهبران حاکم از ادامه ی حکومت ناتوان می گشتند، نیرویی تازه از گوشه ای از این فلات پهناور به پا می خاست و با ساقط کردن حکومت قبلی، مشروعیت لازم برای حکمفرمایی بر سراسر این فلات را کسب می کرد.
    تنها بعد از مرگ نادرشاه افشار بود که این «مشترک المنافع» به دو کشور ایران و افغانستان تقسیم شد و بعدها دوازده کشور دیگر نیز از دل ایران سر برآوردند.

  • معرفی و نقد: رسانه ها و ساماندهی فرهنگی
    کنت تامپسون، حسین دهشیار صفحات 247-257
    مقدمه

    ساماندهی فرهنگی یکی از مباحث بحث انگیز و پیچیده ی جهان امروز است و به همین جهت دولت ها با توجه به اهمیت قاطع فرهنگ در فرایند اداره و کنترل جامعه، سعی در شکل دهی جریانات فرهنگی دارند. موفقیت و یا عدم موفقیت دولت ها در تداوم سلطه ی خویش، بیش از هر چیز، به توانایی آنان در تاثیرگذاری بر عرصه ی فرهنگ مربوط می شود یا توجه به این مساله است که حساسیت شدید دولت ملت ها درخصوص جهانی شدن فرهنگ قابل درک می گردد، و این که چرا تلاش کشورهای غربی در جایگزینی فرهنگ های ملی ب فرهنگ تاثیر پذیرفته از مفاهیم و ارزش های سرمایه داری غربی مقاومت فراوان به دنبال داشته است. کتاب رسانه ها و ساماندهی فرهنگی، تدوین کنت تامپسون به مجموعه ای از مباحث متنوع درخصوص فرایند جهانی شدن فرهنگ می پردازد. این کتاب را انتشارات سیج در 248 صفحه به بازار عرضه کرده است.
    کنت تامپسون از استادان معتبر دانشگاه آزاد انگلستان در رشته ی جامعه شناسی است. وی در این کتاب سعی داشته است تا خواننده را با طیف گوناگون و در عین حال به هم پیوسته ای از نظریات محققان انگلیسی در باب جهانی شدن فرهنگ آشنا گرداند؛ چه این واقعیت وجود دارد که جهان به سوی وضعیتی کاملا متفاوت از لحاظ فرهنگی به پیش می رود؛ وضعیتی که آگاهی از کم و کیف آن اهمیتی بسزا دارد.
    آبشخور نظریات تامپسون و دیگر نویسندگان مطرح در این کتاب بر این اسطوره استوار است که فرهنگ سرمایه داری، به دلیل دارا بودن ویژگی های جهانشمول، در نهایت دیگر فرهنگ ها را در خود فرو خواهد برد. دیدگاه مسلط در کتاب رسانه ها و ساماندهی فرهنگی، بر این اساس بنیان گرفته که فرایند جهانی شدن فرهنگ غیرقابل اجتناب و در عین حال توجیه پذیر است. اما از نظر تیوری سازان، مشکل همشکلی فرهنگی به دور مانده است و درواقع ضعف تیوریک مبحث فرهنگ جهانی سرمایه داری، همانا عدم توجه به ضرورت وجودی تفاوت های فرهنگی و یا به عبارت دیگر، لزوم پذیرش گونه گونی نظام های فرهنگی است. در اصل، تیوری سازارن غربی از یاد برده اند که این کثرتگرایی فرهنگی و فرهنگی است که امکان تداوم حیات و پویایی جوامع بشری را فراهم می سازد و همسانی و همسویی مطلق، نهایتا جز اضمحلال و پوسیدگی به بار نخواهد آورد. فرایند سلطه ی جهانی فرهنگ غرب، پیش از آن که نتیجه ی پویش درونی این فرهنگ و قوام و انسجام آن باشد، ناشی از تفوق اقتصادی بعد از جنگ دوم جهانی است که فرصت مغتنی برای اشاعه ی مفاهیم فرهنگ سرمایه داری در اختیار جوامع غربی قرار داد. اما امروزه با وقوع توسعه ی اقتصادی در برخی کشورهای جهان، و کوشش دیگر کشورها برای رفع عقب ماندگی، این وجه از تفوق کم رنگ شده، روزبه روز نیز کم رنگ تر خواهد شد، و در نهایت فرهنگ ملی جوامع امکان ابراز وجود و مقابله با سلطه ی فرهنگ غیربومی را به دست خواهند آورد.

  • معرفی و نقد کتاب: فروفکنی تفاوت ها: ارتباط موثر میانگروهی
    ویلیام گادی کانست، حسین دهشیار صفحات 258-268
    مقدمه

    این واقعیتی غیرقابل کتمان است که ایجاد فضایی معقول برای تعامل گروه ها و جوامع متفاوت، نیاز به شناخت عواملی دارد که در ایجاد ارتباط بین افراد موثرند. در این رابطه کتاب «فروفکنی تفاوت ها: ارتباط موثر میانگروهی»، نوشته ویلیام گادیکانست اثری سودمند است. این کتاب را انتشارات سیج در 256 صفحه به جامعه ی علمی عرضه کرده است. گادیکانست که از استادان برجسته ی «ارتباط کلامی» دانشگاه دولتی کالیفرنیا در فولر تول است، در این کتاب و دیگر کتاب های خود، سعی دارد به ایجاد یک تیوری جامع در خصوص «ارتباط میانگروهی» دست یابد.
    نویسنده در طول کتاب عواملی را که در شکل گیری ادراک انسان ها درخصوص ایجاد ارتباط با دیگران موثر هستند، مشخص و بررسی می کند. در این چارچوب او با تکیه بر مجموعه ای از نظریات و آثار محققان ارتباطات، از دیدگاهی آکادمیک رابطه ای منطقی بین مقررات هر گروه و محیط اطراف آنها می یابد و بر این اساس توجیه می کند که چگونه می توان برای افراد خارج از گروه قومی یا زبان و یا فرهنگی، در این محیط جایگای متناسب یافت هدف این است که از احتمال تاثیر مخرب روش های گوناگون ارتباطی، متاثر از فرهنگ های متفاوت در ایجاد ارتباط موثر، جلوگیری کرد.
    گادیکانست در کوشش برای تعیین عناصر موثر در ارتباط موفق بین گروه های متفاوت، تمام تاکید خود را بر نتیجه ی ارتباط بین افراد، قرار می دهد. به عبارت دیگر، معیار او درخصوص توانایی یا عدم توانایی ایجاد ارتباط، بستگی به نتیجه ی تعامل دارد. او توجه چندانی به فرایند دستیابی به ارتباط ندارد. از نظر او قضاوت در مورد توانایی ارتباط افراد می بایستی متکی به نهایت فعالیت آنان باشد؛ اما در این مورد از درک این نکته عاجز می ماند که ارتباط می بایستی متناسب با زمان، شخص و چارچوب شناختی دیگر افراد جامعه صورت گیرد. آنچه رفتار و تصورات انسان ها را، به دور از وابستگی های قومی و زبانی شکل می دهد، هنجارها و قواعد حاکم بر فرایند ارتباط است؛ هنجارها و قواعدی که معمولا به جهت آگاهی کامل از آنان و نیز تنیدگی کاملشان در متن جامعه توجهی برنمی انگیزد، و این موضوع است که نویسنده نیز به راحتی از کنار آن می گذرد.

  • معرفی و نقد کتاب: نقش قومقیت و آموزش در ملت سازی پاکستان
    آفتاب ای. قاضی، حسین گودرزی صفحات 269-283

    «تنوع قومی و سهم آموزش و پرورش در روند شکل گیری ملت پاکستان» کتابی است به قلم آفتاب ای قاضی که انتشارات ونگارد پاکستان در سال 1994 در 192 صفحه منتشر کرده است.
    کتاب به بررسی تاثیر مسایل قومی و ملی بر سیاست های آموزشی در روند شکل گیری دولت ملی در جوامع در حال توسعه، به ویژه کشور پاکستان می پردازد.
    پس از جنگ جهانی دوم دولت ملت ها به دو طبقه تقسیم شدند: دولت ملت های با تاریخ و بدون تاریخ، وظیفه ی ملل با تاریخ پس از استقلال عمدتا رسیدن به وحدت و تشکیل ملتی واحد است. حال آن که ملل بدون تاریخ علاوه بر تشکیل ملتی واحد وظیفه ی تشکیل دولتی واحد را نیز برعهده داند (ص 1 پیشگفتار).
    اغلب ملل بدون تاریخ، در روند توسعه با مشکلاتی نظیر: توسعه نیافتگی شالوده های اجتماعی اقتصادی، وجود مرزهای ناهمگون، ملیت ها و گروه های قومی غیرمنسجم و... مواجه اند. در این جوامع، سهم رهبران پدید آورنده ی دولت در پیشبرد ملی گرایی قابل توجه است. چنین ملی گرایی معمولا از طریق فرایند اجتماعی کردن آموزش انگیزه های توسعه ی اقتصادی و یا با به کارگیری روش های خشن تحقق یافته است.
    آموزش رسمی که به طور معمول به عنوان ابزار اجتماعی سازی در سطح ملی شناخته می شود، در میان ملل تازه استقلال یافته ی بدون تاریخ، پیش از آن که به کار توسعه ی سیاسی و تقویت دولت های ملی بیاید، ناچار به حل و فصل مسایل قومی ملی است.
    دلایل این امر چیست؟ چرا سیاست های آموزشی که در ابتدای امر برای گسترش روند اجتماعی سازی ملی برنامه ریزی شده اند، عملا یا به کار توسعه نمی آیند، و یا در راه توسعه ی محلی و ملی به موانع اجتماعی و فرهنگی تبدیل می شوند؟

|
  • National Solidarity & Social Consensus
    Davar Shaikhavandi, Masood Chalabi, Sadegh Zibakalam, Hamdi Ahmadi, Mohammad Reza Hafeznia, Mojtaba Maghsudi Pages 17-43
  • Ethnic Heteropeneity: Approaches to Socio-Political Harmony
    Mojtaba Mahgsoudi * Pages 47-67
    Ethnic heterogeneity is a component of population heterogeneity. If a race is defined with cultural characteristics such as language, religion, customs, historical background and the most important of all, the ethnic identity, then "ethnic heterogereity" will imply the exisence of different peoples with special cultural features, historical backgrounds and multidimensioal ethnic identity in a certain country. On the other side, there is the ethnic homogeneity which demonstrates the existence of a certain people in a geographical framework of political units. Taking into account the ethnic heterogeneity as one of the features of current states, the author examines different approaches to the issue in four domains, consisting the views of universalists, regionalists, federalists and nationalists.
  • Iranian Music: A Preamble to National Solidarity and Unity
    Bahman Kazemi * Pages 69-83
    The sensatioal air of music which dynamically and restlessly echose the song of solidarity and sympathy in the hearts of people and its rythm which unifies the congregated hearts, are well capable of raising the call for unanimity and unification of all the people from different races and groups. Among the issues addressed in this article are: research in the depths of Iranain music, in order to discover its effect on the creation of unity among different peoples; difinition of the relationship between musical, cultural, social and religious aspects of life in our country; determination of the status of this traditional art in the history and geography of our land; and the sociological examination of Iranian music and its role in the formation of social movements during the last century.
  • The Role of Borders in the Integration and Disintegration of the International community
    Alireza Sanjabi * Pages 85-98
    Today, the international recognition of territorial sovereignty inside the international border is witnessed as an organized principle of international politics form one hand; and due to the expansion of international ties and interstate dependencies, from the other hand, a decrease in the thought of territorial sovereignty of independent states is also quite evident.
    International borders-meaningfully interpreted as "interstate borders" - which were significant in the regulation of human societies, especially in the domain of national security, are now increasingly crisis stricken. Exploring the traditional as well as modern related viewpoints, while using some key concepts such as international relations and political geography, the outhor analyzes the role of borders in the creation of domestic, regional and international integration as well as disintegration.
  • The Development Degree in Provinces and the National Harmony in Iran
    Bahram Amir Ahmadian * Pages 99-128
    The efforts to furthur develop the deprived regions of the country can be regarded as significant steps towards the national soliderity and social consensus among the different groups and peoples in the rural as well as urban areas.
    The distribution of rural and urban population in the provinces as well as the rate of population growth in certain statistical periods, in defferent centres, were identified in this article, using several statistical sources and relying on the assessment of the related coefficients as well as criteria.
    Othe issues discussed here include the classification of provinces according to their development degree, rating the distribution of state credits among the provinces for medical, educational, constructional purposes, and the exposition of obstructions on the way to the homogenous development in different areas.
  • Ethnic Rights, Minorities and Convergence
    Ali Abootalebi, Ali Karimi Pages 131-153
    Referring to the growing process of ethnic conflicts in the era following the demise of the soviot union and the end of the cold war, the author studies the concept of identity crisis in the developed as well as developing countries.
    After a contrastive study of the ethnic minorities’ situations in different countries all over the world, he examines the ever increasing problems of western democracies, facing the uncontrolled immigration of different nations into their territories and the concurrent increase of racist slogans propagated by different groups and parties. He believes that the emergence of civil society and democracy, accompanied by economic development can, in long term, restore the currently deteriorationg situations of the minorities in the developing countries.
  • Communication and Nation - building
    S. C. Dube, Natilonal Studies Pages 155-171
    The expansion of economic growth plans can be regarded as an effective step towards nation-building. In most less developed countries, however, in order for this to happen, several provisions should first be made. Among the approaches to create national solidarity and social consensus in multi-ethnic societies, is the exploitation of mass media, which can play a significant role in the unification of different groups and people through influencing the minds of people.
    Referring to the barriers on the way to the economic growth and development in less developed countries, S.C. Dube, the winner of the eleventh annual prize in social sciences for 1993, hereby attempts to examine the role of media in the maintenance and restoration of cultural identity in the integrated societies. He also takes into consideration the requirements for the successful control of ethnic authoritarianistic viewpoints dominating such societies, as well as the effective communication of massages.
  • Iranology: A look at Baluchis’ Land and Culture
    Narjes Khatun Barahui * Pages 175-195
    In the extensive Iranian land, with its varying weather conditions, from the dry and hot central and south-western deserts, with as high temperature as 50 °C, to northern rainy green lands and western as well as north-western cold and snowy regions; the life of Iranian society and civilization is formed, in Dr. Eslami Nedushen words, with the periodic combinations of luck and loss.
    The deprived, isolated south-eastern borderland of Iran, reminding the history of its people struggle with the nature’s stinginess and invader’s plunderings, which forms a part of Iranian mythology in their survival efforts, is the homeland of the Iranian Baluchis. Their myths, of course, should be explored by the current as well as the following generations, so that the derived knowledge will pave the tested ways to survive in this land.
  • Seminar Report: Iranian Identity at the End of the 20th Century
    Pages 199-234
  • Seminar on Afghanistan's Developments: Obstacles of the Creation of Solidarity Among Afghan Group
    Mandana Tishehyar Pages 235-244
  • Media and Cultural Regulation
    Keneth Thampson, Hussein Dheshyar Pages 247-257
  • Bridging Differences: Effective Intergroup Communication
    Wiliam Gudiokanst, Hussain Deheshyar Pages 258-268
  • Book Review: Ethnicity and Education in Nation - Building in Pakistan
    Aftab.A. Ghazi, Hussain Goodarzi Pages 269-283